Starttagga står för den engelska ordet Anchor (ankare)

<a></a>

Attribut För att kunna bestämma vart länken skall gå så måste vi sätta in attributet <a href=””> href står för hyper-referens.

<a href=""></a>

Attributvärde Och för att förklara exakt vart länken skall gå får vi ge ett attributvärde. Beroende på vart länken skall gå kommer vi fylla på med olika slags innehåll men om man vill komma till Webbkodas webbsida skriver vi in:

<a href="https://www.webbkoda.se"></a>

Innan länken är helt klart skall vi sätta dit den text som skall vara synlig för besökaren och klickbar.

<!---- Extern Länk ----->
<a href="”https://www.webbkoda.se”">besök webbkoda</a>
Det finns flera olika typer av länkar.

Extern länk

<a href="https://www.webbkoda.se">webbkoda.se</a>

Intern länk
Om du har en webbsida med mycket innehåll så kan det vara bra att skapa en meny som guidar besökaren genom innehållet med interna länkar.

<href="#webbutveckling">Webbutveckling</a>

E-postlänk
När du skall hänvisa till vem som skrivit innehållet på webbsidan eller hur besökaren får kontakt men någon specifik person så kan du med hjälp av skriva kod så att besökaren direkt kan klicka på en epost-länk och där efter startar e-post programmet i besökaren dator .

<a href="mailto:namn@webbkoda.se">Kontakta webbkoda</a>

Telefonlänk
I och med att webbsidor i allt större utsträckning besökts av webbläsare som sitter i mobiltelefoner så är det en bra funktion att man skapar telefon länkar.
Om besökare vill höra av sig till dig så räcker det att besökaren klickar på telefon numret så aktiveras telefondelen i mobiltelefonen och den ringer upp på en gång.

<a href="tel:0707700000">Ring oss på  0707-70 00 00</a>

Historisk betydelse

Länkar när något som alla webbsidor behöver, i Internets och World Wide Web vagga så fanns det inga sökmotorer så som Google och Bing, det fanns stora register likt en telefonkatalog som listade hemsidor. Så det var ganska svårt att hitta information, därför var det viktigt för den som hade hemsidan att man skapade länkar till relaterade sidor där besökaren enkelt kunde klicka sig vidare efter mer information. Här myntades begreppet att surfa på nätet. När besökare letar sig vidare genom och klicka sig vidare mellan olika webbsidor gjordes liknelsen till surfaren som letar en efter ny våg åka på.

 

Att skapa en länk.

En länk består av tre olika delar.